Handla resurseffektivt

Handla smart

Vad vi menar med att handla smart

Tänk dig följande: Du behöver en regel på 2 meter. I bygghandeln ligger reglar som är 3 meter. 1 meter kommer bli över. Med att handla en byggvara smart menar vi på Cirkelbyggarna att du istället ska leta upp en regel som har en skada som för dig inte spelar någon roll. Det kanske är en stor spricka i ena änden som du ändå kan såga bort.


Fråga din handlare om du får köpa den skadade regeln till ett nedsatt pris. På så sätt hjälper du byggvaruhandlaren att minska sitt avfall. För köper inte du den skadade regeln på 3 meter så slängs den troligtvis. Får du ett ja på din fråga kommer du ha gjort något bra både för vårt klimat och för din plånbok. Smart!

Därför ska du handla smart

Många gånger kan det material som blir över efter ditt byggprojekt kännas som lite, både avfallsmässigt och ekonomiskt. Men om du köper reglar som är 3 meter när längderna du behöver är 2 meter kommer du behöva kasta mer än 30 procent av ditt inköp.


Tänk om det var ett större inköp du skulle göra. Och tänk hur många inköp av byggvaror du gör under ett år, under ett liv. Slå ihop det med svinnet som blir efter alla andra så börjar du förstå vad vi är ute efter. Det blir enorma mängder byggsvinn om vi inte försöker utnyttja byggmaterial så effektivt vi kan.


Avfall påverkar miljön och klimatet negativt. Vi ska därför minska vårt avfall och det första steget mot att göra det är att handla mindre. Handla mindre gör du genom att handla smartare som vi visade i exemplet ovan. Redan hos byggmaterialhandlaren kan du börja bidra till att minska det onödiga avfallet, byggsvinnet.


Tvekar du? Tänker att det lilla du gör inte har någon betydelse? Påminn dig då om detta: 50 procent av klimatkrisen, den kan vi vanliga hushåll påverka! Därför finns all anledning att handla smartare och se till att det vi köper används på ett så resurseffektivt sätt som möjligt.

Det gör vi på Cirkelbyggarna för att du ska kunna handla smart

Vi på Cirkelbyggarna tar kontakt med byggmaterialhandlare och bjuder in till ett samarbete med oss. Vi vill att de visar er kunder vilket material de vill rädda från att slängas. Vi vill att de ska göra som matvaruhandeln gör med frukt och grönsaker som inte är perfekta. Till ett nedsatt pris sälja det de inte kan ta fullt betalt för, men som ändå går att använda om man tar bort det som är lite kantstött.  På så sätt kan du och din byggmaterialhandlare tillsammans minska en stor del av byggsvinnet.