En tredjedel

av Sveriges avfall är byggavfall


En stor del är onödigt

Därför måste vi minska vårt avfall

Men vaddå, Sverige är väl bra på avfall?! Ja, på ett sätt. Vi är väldigt bra på är att hela tiden öka den del av avfallet som återvinns. Mer än 99 procent av vårt avfall återvinns idag. Mindre än en procent blir deponi (dvs. hamnar på en soptipp, vilket är det absolut sämsta ur miljösynpunkt). Men att sopsortera bra betyder inte att du minskar ditt avfall. Återvinning av avfall innebär tyvärr i sig utsläpp som är dåliga för miljön även om det är positivt att avfallet blir nytt råmaterial, energi eller värme.


Kan du minska ditt avfall är det bra för miljön på flera sätt. Bland annat innebär det mindre utsläpp av växthusgaser. Växthusgaser är det som har störst negativ inverkan på vårt klimat.  Forskning visar att om mängden hushållsavfall i Sverige skulle minska med fem procent så skulle de årliga utsläppen av växthusgaser minska med motsvarande den mängd som en medelstor svensk kommun släpper ut varje år. Kan du minska ditt avfall med fem procent? Ett sätt att börja är att se vad som blivit över efter ditt byggprojekt och fundera på om det går att göra något med det istället för att köra det till återvinningscentralen.

Tips på hur du kan minska ditt avfall

Ha ordning och reda på din byggplats. Att ha ordning där du bygger och täcka ditt material väl för väder och vind kommer minska risken för att material förstörs under arbetets gång.


Prata med din hantverkare. Om du anlitar hantverkare, ha en dialog innan arbetet börjar och gör klart att du inte vill att de slänger material som går att använda. Ni kan t ex göra upp om att du alltid ska godkänna de lass de forslar iväg som avfall.


Lämna tillbaka på öppet köp. Kapat virke eller öppnade förpackningar tar inte byggmaterialhandlarna tillbaka, men i övrigt så har du öppet köp som hos vilken butik som helst. Utnyttja den rättigheten. Om du anlitar hantverkare är det också bra om du redan när ni tecknar ert avtal får med att material som blir över ska lämnas tillbaka till byggmaterialhandlaren om det är möjligt.


Sälj eller ge bort material som blivit över. Annonsera ut material som blivit över på t ex en köp- och säljsajt. Om du anlitat hantverkare kan du fråga dem om de vill köpa loss något material till sitt nästa projekt. Det minskar inte bara avfallet utan ger dig en möjlighet att få in lite pengar. Dessutom slipper du slipper köra till återvinningscentralen.

Andra tips & trix

En duktig snickare får sällan material över sägs det.

Om det stämmer vet vi inte, men här ger vi dig några tips på vad du kan göra för att minska ditt avfall. 

isolering

obehandlat trä

målarfärg

tryckimpregnerat

trä

takpannor

ångspärr (plast)