Om oss

I Sverige slängs idag byggmaterial som är i utomordentligt skick. Ofta till och med helt nytt. Det är givetvis inte hållbart på en planet som vi redan tar för mycket naturresurser av.


Vi på Cirkelbyggarna har en vision som är väldigt ambitiös. Vi vill förändra hantverkares och hemmafixares beteende kring sitt byggavfall. Vi vill få dem att minska sitt byggsvinn, precis som många minskat sitt matsvinn de senaste åren. 


För att lyckas vill vi ge tips och råd till alla hemmafixare och hantverkare om hur de kan minska sitt onödiga avfall. Utöver det vill vi inleda samarbeten med andra aktörer, t ex byggmaterialhandeln, så att de erbjuder sina kunder lösningar som bidrar till ett minskat byggsvinn.

Vi som startade Cirkelbyggarna

Camilla Almqvist - Grundade Cirkelbyggrana då hon efter tjugo år av renoverande tyckte sig ha sett klart på allt bra byggmaterial som bara slängdes.


Pernilla Lovén – Efter att i femton år utbildat och föreläst om jämställdhet och mångfald, för både privat och offentlig sektor, vill hon nu förändra byggmaterialhandelns syn på hållbarhet och cirkularitet.

Så föddes idén om att ta kampen mot byggsvinnet

När Camilla Almqvist, grundare av Cirkelbyggarna, byggde ut sitt fritidshus i Stockholms skärgård gjorde hon upp med snickarna om att hon själv skulle ta hand om allt avfall. När bygget var klart och det var dags att köra till återvinningscentralen såg hon att det var mycket av det som var över hon hade svårt att se som avfall. Det blev starten på Cirkelbyggarna.


-Snickarna hade lagt allt i en hög som skulle slängas, men jag tyckte det verkade galet att kasta vissa av sakerna. Det som såg orört ut tog jag därför tillbaka till byggvaruhandlaren. När alla returer var inknappade i kassan visade det sig vara saker för 3 000 kronor. Jag blev lite chockad. Detta hade jag varit på väg att kasta!


Kvar hemma fanns det som inte gick att lämna tillbaka. Plötsligt såg Camilla på högen därhemma vid tomtgränsen med andra ögon. Hon insåg att mycket av materialet som blivit kvar mycket väl skulle kunna användas av någon annan.


-Jag gissar att 10-15 procent av materialet som köpts in blivit över. Att snickarna hade slängt detta på en hög, redo för tippen, kändes absurt.


Några veckor senare var Camilla ute och körde bil. På radion sändes ett program om modeindustrin och dess förändrade syn på klädkonsumtion. Det var tydligt att modevärlden kommit till en brytpunkt. Man ville inte längre producera och konsumera kläder linjärt, dvs. tillverka, nyttja och slänga. Istället ville man hitta sätt att göra garderober cirkulära. 


Matsvinnet hade länge varit på tal och nu var det tydligt att människor var redo att göra något åt sin överkonsumtion av kläder. Bygghögen från några veckor tidigare trädde fram. Varför hade ingen tänkt på det här? Mönstret var ju exakt detsamma som för mat och kläder.


- Det framstod plötsligt som självklart – givetvis måste även byggsvinnet, dvs. allt onödigt byggavfall, minskas.


Idén om Cirkelbyggarna handlar om att vilja påverka beteendemönster hos privatpersoner och hantverkare vad gäller inställningen till att slänga byggmaterial. För några år sedan var Camilla vad hon själv beskriver som en "miljöduckare". Det fanns ett dåligt samvete för att hon inte sopsorterade eller gjorde några andra förändringar för att minska sitt klimatavtryck. Rent intellektuellt visste hon att hon borde förändra sitt beteende, men att ta steget blev för jobbigt.


- Till slut insåg jag att det som hindrade mig var föreställningen om att jag en dag skulle börja ett miljömedvetet liv. Och den dagen skulle jag bli bra på alla fronter. Det blev givetvis en för stor förflyttning och därför övermäktigt. Istället bestämde jag mig för en sak, jag skulle åtminstone sortera ut mitt matavfall. Och därefter har jag byggt på med nya klimatmedvetna val steg för steg. Fortfarande skulle jag kunna göra mer, men jag gör i alla fall något.


Just den här retoriken vill Cirkelbyggarna arbeta med i sin kommunikation med hemmafixare och mindre byggföretag. Målet är att inspirera och ge konkreta tips om hur man kan förändra sitt beteende för att inte slänga så mycket byggmaterial. För vägen till att förändra människors beteende tror inte Cirkelbyggarna är att låta begrepp som klimatneutralitet, globala mål och cirkulär ekonomi forsa över enskilda konsumenter. Istället gäller det att få dem att förstå att ingen kan göra allt, men alla kan göra lite.