För press

Vi på Cirkelbyggarna vill inspirera hemmafixare och hantverkare att minska sitt byggsvinn, dvs. sitt onödiga byggavfall. Vi vill sprida kunskap om varför det är så viktigt att minska avfallet. Det gör vi genom information, utbildning och kommunikation. Vi ser därför gärna att du skriver eller talar om oss i media eller andra kanaler. Hör av dig till oss så svarar vi på dina frågor!


Kontaktperson press:

Camilla Almqvist, camilla@cirkelbyggarna.se

Texter om Cirkelbyggarna (fritt att använda)

Varför finns Cirkelbyggarna?

En tredjedel av Sveriges avfall är byggavfall. En stor del av det som slängs är i utomordentligt skick. Ofta till och med helt nytt. Det här är givetvis inte hållbart på en planet som vi redan tar för mycket naturresurser av. Cirkelbyggarna har en vision som är väldigt ambitiös. Vi vill förändra hantverkares och hemmafixares beteende kring sitt byggavfall. Svinn kallas det avfall som är onödigt och nu vill vi sätta stopp för byggsvinnet som kommer från privatpersoners bostäder. Vi vill informera, utbilda och inspirera människor att minska sitt byggsvinn, precis som många minskat sitt matsvinn de senaste åren.  

Hur minskar jag bäst mitt byggsvinn?

Innan du börjar bygga

Handla smart. Planera dina inköp så att du inte får en massa material över. Ett annat sätt att handla smart är att välja defekta varor hos din byggmaterialhandlare. Om du vet att du bara kommer behöva 2 meter av en 3 meters bräda, varför inte välja den i brädhögen som är lite defekt i ena ändan? Den biten ska du ju ändå kapa av.

När du bygger

Ha ordning och reda på din byggarbetsplats. Genom täcka ditt material väl för väder och vind minskar du risken för att material förstörs under arbetets gång.

När du är klar

Försök hitta andra användningsområden hemma för det material som blivit över. Går inte det, sälj eller ge bort ditt överblivna material så det kommer till användning hos någon annan.

Hur ska Cirkelbyggarna få människor att minska sitt byggsvinn?

Att förändra människors beteenden är något av det svåraste som finns. Cirkelbyggarna har tidigt förstått att vägen till att lyckas ligger i att inleda samarbeten med andra, bland annat byggmaterialhandeln. Vi har sneglat på det fantastiska arbete livsmedelshandeln gjort de senaste åren för att minska matsvinnet och så har vi inspirerats av det. Om matvaruhandlaren är beredd att sälja kantstött frukt till ett lägre pris, då borde väl  byggmaterialhandlaren kunna sälja en skev planka? Om bäst-före-datum på målarfärgen närmar sig sista dag och jag ändå ska måla i helgen, ja då borde byggmaterialhandlaren kunna sälja burken för ett nedsatt pris istället för att behöva slänga den? Cirkelbyggarna är nu på jakt efter samarbeten med byggmaterialhandlare som på det här sättet vill ge sina kunder cirkulära val.

Visste du det här?

10 %

30 %

40 %

50 %

70 %

90 %

av byggavfallet som slängs kan vara helt

oanvänt

av Sveriges avfall är

byggavfall


(och då är inte ens hushållens del inräknad)

 

av allt material går åt till att uppföra byggnader

av klimatkrisen kan hushållen påverka genom ändrade beteenden

av hushållens farliga avfall är tryckimpregnerat virke

av vår livstid spenderar vi i en byggnad